Salderingsregeling
De Overheid past regelmatig de regels omtrent de aanschaf en exploitatie van zonnepanelen aan. Blijf dus op de hoogte van uw mogelijkheden en verdiensten aan het opwekken van energie.
Wat is salderen?
Kleinverbruikers met zonnepanelen profiteren van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Dankzij de salderingsregeling kunnen kleinverbruikers zelf opgewekte stroom terugleveren aan het net en afstrepen op de energierekening. De regering wil deze salderingsregeling vanaf 2025 afbouwen. Vanaf 2025 mag nog maar een deel van de teruggeleverde stroom verrekend worden met de hoeveelheid stroom die is verbruikt.
Voor de leesbaarheid van artikel gaan we in de rekenvoorbeelden ervan uit dat er geen verbruik is voor de meter. Oftwel, alle energie die je opwekt lever je terug. Daarnaast gaan we in deze rekenvoorbeelden uit van 1 telwerk.
Salderen
Als je zelf meer energie opwekt dan je op dat moment verbruikt, lever je automatisch de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt teruggeleverd en hoeveel stroom je het afgelopen jaar hebt verbruikt. De opgewekte stroom wordt bij je jaarafrekening verrekend met de verbruikte energie. Deze aftreksom noemen we salderen. Voor de teveel opgewekte stroom dat je teruglevert, ontvang je een terugleververgoeding.
Huidige Salderingsregeling
De huidige salderingsregeling van 2023 is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen, want je mag de stroom die je jaarlijks teruglevert aan het energienet wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Voor de stroom die je saldeert, ontvang je dus eigenlijk hetzelfde energietarief als jouw huidige stroomtarief. Hier zit wel een maximum aan, want je kunt niet meer stroom salderen dan je zelf verbruikt. Wek je meer stroom op dan dat je verbruikt? Dan ontvang je over de teveel opgewekte stroom die je teruglevert aan het net een terugleververgoeding.
Rekenvoorbeeld huidige salderingsregeling
Verbruik je meer groene stroom dan dat je zelf opwekt? Dan levert je energieleverancier de stroom die jij extra nodig hebt. We leggen het je uit aan de hand van een voorbeeld. Als je 3.500 kWh verbruikt, maar je wekt 2.500 kWh op met eigen zonnepanelen, dan levert je energieleverancier de 1.000 kWh te weinig opgewekte energie aan jou.
Salderingsregeling in 2023
Het kan ook zijn dat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. Eigenlijk net andersom. In dat geval ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je zelf niet nodig hebt. Als je jaarlijks 3.000 kWh verbruikt, maar je wekt 4.000 kWh zelf op met zonnepanelen dan ontvang je dus voor de teveel opgewekte 1.000 kWh een terugleververgoeding van je energieleverancier.
Let op: de netbeheerkosten, het vastrecht en de vermindering energiebelasting zijn niet meegerekend in deze rekenvoorbeelden.
Salderingsregeling 2025
Vanaf 1 januari 2025 wordt jaarlijks de salderingsregeling afgebouwd. Tot en met 2024 mag je nog alle stroom die je opwekt salderen (100%), in 2025 en 2026 mag je nog maar 64% salderen. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om je zelf opgewekte stroom te salderen, je kunt dan nog wel de teveel opgewekte stroom terugleveren.
Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2025
In 2025 mag je dus nog 64% van je opwek afstrepen op je energierekening, dus salderen. Als je 2.500 kWh zelf opwekt met zonnepanelen, kun je nog 1.600 kWh salderen tegen je huidige energietarief. Het verschil (900 kWh) moet je dus terugleveren aan het net. Hiervoor ontvang je wel een terugleververgoeding. Het aantal kWh dat je kunt salderen wordt bepaald door je daadwerkelijke verbruik via je energieleverancier.
We gaan er bij onderstaand voorbeeld vanuit dat je verbruik gelijk is aan of hoger is dan de opwek. Over deze 1.600 kWh die je saldeert hoef je dus geen Energiebelasting te betalen, maar wel over de 900 kWh die je niet maar mag salderen en dus jouw energieleverancier aan je moet leveren.
De salderingsregeling in 2025
Ook huishoudens die meer energie opwekken dan ze verbruiken kunnen 64% salderen in 2025. Het huishouden uit bovenstaande rekenvoorbeeld (rechts) mag dus nog 2.560 kWh salderen van de 4.000 kWh die ze opwekken. Voor de 1.440 kWh wat je niet mag salderen ontvang je een terugleververgoeding, net als dat je een terugleververgoeding krijgt voor de teveel opgewekte 1.000 kWh.
Salderingsregeling na 2031
Vanaf 1 januari 2031 is er geen salderingsregeling meer, de salderingsregeling is dan afgebouwd. Je kunt vanaf dan nog maar 0% van je opwek salderen tegen je verbruik. Wel ontvang je voor de opgewekte stroom nog een terugleververgoeding, in plaats van dat je deze opgewekte stroom aftreept op je energierekening. De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen.
Rekenvoorbeeld salderingsregeling 2031
In 2031 kun je dus niet meer salderen. Aan de hand van een voorbeeld laten we je zien hoe dat er precies uit gaat zien. Als je zelf 2.500 kWh opwekt, dan ontvang je voor deze opgewekte stroom een terugleververgoeding in plaats van dat je deze opgewekte stroom afstreept op je energierekening.
De salderingsregeling in 2031
Ook als je na 2031 nog meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Verder ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je hebt opgewekt en niet meer mag afstrepen
Laat ASI Duurzaam een offerte maken
Ga ook voor een (enorme) besparing op je energie rekening. Wij bekijken uw mogelijkheden inzake besparingen op de aanschaf vanuit de overheid en maken een offerte op maat.
Blijven zonnepanelen interessant?
Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd, maar ook daarna blijven zonnepanelen interessant. Voor de stroom die je niet meer mag salderen ontvang je een terugleververgoeding in plaats van dat dit van je energierekening wordt afgetrokken. Deze wijziging heeft alleen effect op de energie die je daadwerkelijk afrekent via je energieleverancier en niet op de energie die je zelf rechtstreeks verbruikt. Na het afschaffen van de salderingsregeling wordt het dus juist extra belangrijk om de zelfopgewekte energie zelf te verbruiken op de momenten waarop je zelf energie opwekt. Laad bijvoorbeeld ’s middags je elektrische auto of accu op, in plaats van ’s avonds. Op deze manier saldeer je niet je stroom, maar verbruik je de zelfopgewekte stroom achter de meter.


Terugverdientijd van zonnepanelen
Ook zonder de salderingsregeling verdienen zonnepanelen zich snel terug. TNO deed onderzoek naar het effect van de afgebouwde salderingsregeling op de terugverdientijd van zonnepanelen. Een afbouwregeling waarbij salderen in 2025 direct wordt teruggebracht tot 0% is de terugverdientijd in 2022 5,5 jaar. Deze loopt in 2025 op tot 8,7 jaar en daalt vervolgens tot 2030 naar 7,0 jaar. De terugverdientijd van zonnepanelen is tevens afhankelijk van een aantal andere onzekere factoren, zoals de ontwikkeling van de stroomprijs en de aanschafprijs van zonnepanelen.
Voordelen van zonnepanelen
Investeren in zonnepanelen blijft dus interessant, want ook zonder salderingsregeling heeft het plaatsen van zonnepanelen vele voordelen. Het is goed voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen bespaar je jaarlijks op je energierekening. Bovendien wordt je huis meer waard als je zonnepanelen op het dak installeert.
Neem voor een Adviesgesprek nu contact met ons op!